Zpět na článek

Vyšel manuál dietního stravování ve školních jídelnách

Nakladatelství Raabe vydalo v roce 2017 publikaci s názvem Diety ve školních jídelnách. Jedním z impulzů pro její sepsání, byla stále viditelnější proměna školního stravování, které se snaží přizpůsobit zvyšujícím se nárokům a potřebám strávníků. 116 stran rozsáhlá publikace představuje "manuál" k úspěšnému zavedení dietního stravování v jídelnách. Kolektiv autorek v knize přináší kromě souvisejících předpisů a popsání počátků dietního stravování konkrétní tipy, jak zavést systém do praxe.

Autorky Mgr. Zlata Kapounová, PhD., Bc. Anna Packová, Mgr. Jana Petrová, Mgr. Jana Spáčilová, Mgr. Alena Strosserová a Mgr. Sylva Šmídová působí jako referentky a metodičky školního stravování, registrované nutriční terapeutky a pracovnice Státního zdravotního ústavu v Brně. Co je vedlo k sepsání knihy? „V současné době neexistuje žádný jednoduchý návod, jak by se mělo dietní stravování zavádět. Protože není dána forma, je systém nejednotný,“ vysvětlují v úvodu publikace.


Publikace přináší konkrétní postupy zavedení systému dietního stravování do školních jídelen. Pouze vytvořením jednotné formy je dle autorek možné zabránit neodbornému zavádění dietního systému do školního stravování, které, jak uvádějí, komplikují provoz jídelny a pracovníkům přináší práci navíc, aniž by za ni byli patřičně finančně ohodnoceni. V roce 2015 vyšla novela vyhlášky o školním stravování, která zavedla možnost poskytovat dětem a žákům dietní stravování. Výsledek zavedení dietního stravování do legislativy se však ukázal jako kontraproduktivní, protože řada zkušených školních jídelen přestala kvůli komplikacím způsobeným danou vyhláškou dietní stravu připravovat.


Vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu strávníků vyžadujících dietní stavu, a s ohledem na současný stav dietního stravování v jídelnách, byla publikace Diety ve školních jídelnách uvedena na trh. Cílem publikace je usnadnit pracovníkům školních jídelen práci a přinést jednotnou formu a jasné pokyny, jak správně a jednoduše systém dietního stravování ve školních jídelnách zavést a provozovat.

V současnosti vychází v rámci stejné ediční řady volné pokračování publikace, a sice Nakládání s odpady ve školních jídelnách. Ediční řada je k dispozici v e-shopu dobraskola.raabe.cz/skolni-jidelna.

 


 

V článku byly použity ukázky z publikace Diety ve školních jídelnách,autorkou kapitoly je Mgr. Alena Strosserová.

 

 

Kam dál? Přečtěte si také:

 

 Podporujeme diskuzi o odborném vzdělávání

 Když je učení peklo: šikana pedagoga ze strany žáků. Jak se bránit?

 Líný učitel: Pracovat ve škole by měli hlavně žáci

 MŠMT ČR vyhlašuje dotační program "Podpora aktivit integrace cizinců na území ČR v roce 2018"

 

 Šablony, aneb Pomáháme vám naplňovat výzvy OP VVV

 

 

 

 

Mohlo by se Vám líbit: 

Náměty pro výuku na 1. stupni ZŠ

Hrajeme si...IEdiční řada - Třídní učitel II